ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
34,0784
EURO
37,9214
ALTIN
2.797,53
BIST
9.774,49

Banka Hesabı Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Banka Hesabı Blokesi Nasıl Kaldırılır?
24.03.2024
3
A+
A-

Banka hesapları bulunan kişilerin zaman zaman banka hesabı blokesi ile karşılaştıkları görülür. Bir hesaba bloke koyulduğunda hesapta işlem yapılması mümkün olmaz. Bunun için hesabı kullanmak isteyen kişilerin blokenin kaldırılması üzerine çalışmaları gerekir.

Banka Hesabına Neden Bloke Konulur?

Kişiler isimlerine açmış oldukları banka hesabına bloke koyulması durumunda blokenin kaldırılmasını sağlamalıdır. Ancak bunun için öncelikle bloke koyulma nedenini öğrenmeleri gerekir. Böylelikle gerekli işlemi yaparak blokeden kurtulup banka hesaplarını yeniden kullanmaya başlarlar.

 Banka hesaplarına bloke koyulmasının nedenleri ise şunlardır;

  •  Hesap sahibinin vergi borçlarını ödememiş olması
  •  Devlet kurumlarına borçları olması ve bu borçlarını ödenmemiş olması
  •  Alacak nedeniyle hesap sahibi için icra takibi başlatılmış olması
  •  Bankadan alınan kredi borçlarının ödenmemiş olması
  •  Kişinin kredi kartı borçlarını ödememiş olması
  •  Hesap üzerinde gerçekleşen işlem hareketlerinin şüpheli olması
  •  Kişinin vergi kaçırma girişiminin bulunması
  •  Hesap sahibinin adli suça karışmış olması
  •  Hesap sahibinin yasa dışı bahis oynaması veya oynatması

Bunlara ek olarak kişinin işlemiş olduğu mali suçlar veya mali suç şüpheleri nedeniyle MASAK girişimiyle hesaplarına bloke koyulması mümkündür. Hesap sahiplerinin blokeyle karşılaştıktan sonra sebebe uygun hareket etmesi gerekir.

Banka Hesabına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Kişisel veya ticari banka hesapların bloke koyulduğunda kaldırma işleminin gerçekleşmesinden blokeyi koyan kurumlar sorumlu olur. Ancak blokenin kaldırılması için öncelikle hesap sahibinin yükümlülükleri yerine getirmesi gerekir. Blokenin koyulma sebebi borçların ödenmemesiyle kişi borçlarını ödediği takdirde hesabındaki bloke kaldırılır.

Borç nedeniyle karşılaşılan banka hesap blokelerinde borcu kapatan kişinin banka şubesine giderek borcunu kapattığını kanıtlaması gerekir. Böylelikle bankanın blokenin kaldırılması yönünde onay vermesi ve hesabn yeniden kullanımı mümkündür.

Bloke işlemi hesabın bulunduğu banka tarafından koyulmuşsa bankaya olan borç kapandığında blokenin otomatik şekilde kalkması sağlanır. Bu aşamada hesap sahiplerinin ekstra bir işlem yapmalarına veya banka şubesine gitmelerine gerek kalmaz.

Vergi Borcundan Dolayı Koyulan Blokenin Kaldırılması

Kullanıcıların banka hesaplarına bloke koyulmasını vergi dairelerinin talep etmesi mümkündür. Vergi daireleri alacaklarını tahsil edebilmek amacıyla bankalardan hesabın blokelenmesini isterler. Bu talebin kabul edilmesiyle birlikte hesapta parasal işlemler yapılması engellenir.

Vergi borcu kaynaklı olarak banka hesapları kilitlendiğinde hesap sahiplerinin borcunun bulunduğu vergi dairesine giderek ödeme yapmaları gerekir. Ödemeyi yaptıktan vergi dairesinden yapılan blokeyi kaldırtmaları istenir. Vergi dairesi bankaya borcun ödendiğini ve blokenin kaldırılması talebini iletir. Böylelikle hesap yeniden aktif hale gelir.

Vergi borçlarının fazla olduğu durumlarda vergi dairelerinde borcun yapılandırılması gibi avantajlar sunulur. Borçlarını yapılandıran ve ödeyeceklerini taahhüt eden kişilerin de banka hesaplarının blokelerinin kaldırılması sağlanır. Böylelikle hesabı kullanmak için borcun bitmesini beklemek zorunda kalınmaz.

Savcılık Kararıyla Koyulan Blokenin Kaldırılması

Bloke kararının alınmasında savcılık kararının bulunması da yaygın görülen bir durumdur. Savcılık hesabın şüpheli olarak düşünülmesi durumunda bloke koyulmasını ister. Bu şüpheler arasında kara para aklama, rüşvet alma, teröre finansal yardımda bulunma veya suç geliri elde etme şüpheleri bulunur.

Savcılık tarafından hesapta düşünülen şüphelerin aklanması blokenin kaldırılmasını sağlar. Bu durumda hesap sahiplerinin blokenin kaldırılmasını sağlamak için herhangi bir girişimde bulunmalarına gerek yoktur. Ayrıca yapılan girişimler olumsuz sonuçlanır.

MASAK Kararıyla Koyulan Blokenin Kaldırılması

Hesabın bloke olmasını isteyen kurumlardan birisi de MASAK’tır. Mali suçlar nedeniyle koyulması istenen blokenin kaldırılabilmesi için hesap sahibinin itiraz dilekçesi hazırlaması gerekir. İtiraz dilekçesi MASAK’a iletilir ve itirazın incelenmesi gerekir. İtirazın uygun bulunması durumunda banka hesabının blokesi kaldırılır. Ancak bu aşamada istenen sonucu almak için kişilerin avukatlarda dilekçe ve itiraz işlemleri konusunda destek almaları gerekir.

Banka Hesabı Bloke Kaldırılması Ne Kadar Sürer?

Banka hesaplarına uygulanan blokenin kaldırılma süresinde bloke talebinde bulunun kurumun etkisi vardır. Bloke kararını savcılık almışsa karara neden olan şüphenin ortadan kalkması itibariyle savcılığın maksimum 4 saat içerisinde blokenin kaldırılması için talebini bankaya iletmesi gerekir. Böylelikle banka işlemi gerçekleştirerek hesabın yeniden aktif hale gelmesini sağlar.

Bloke işlemini vergi dairesi sağlamışsa borcun ödenmesini takip eden tarih itibariyle blokenin kaldırılması için dairenin başvurusunu yapması gerekir. Başvurunun yapıldığı tarih itibariyle 7 gün (iş) içerisinde hesabın blokesinin kalkması sağlanır. Bloke kalktıktan sonra kişilerin hesaplarında para transferi işlemlerini yapmaları sağlanır.

Banka hesabını bloke koyulmasını sağlayan bankanın kendisiyle kredi kartı veya kredi borçlarının ödenmesi itibariyle blokenin kaldırılması gerekir. Bankaların yaptığı işlemlerde herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Bankalar borçlarını tahsil ettikten sonra blokeyi kaldırarak müşterilerinin banka hesaplarını yeniden kullanmaya başlamalarını sağlarlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.