Öğrenim Kredisi (KYK) Nedir, Nasıl Alınır ?
Öğrenim Kredisi (KYK) Nedir, Nasıl Alınır ?
Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olan üniversite öğrencilerine devlet tarafından verilen geri ödemeli destek kredisidir. Bu destek kredisinin adına ise öğrenim kredisi denir.
Öğrenim Kredisi Nedir Ve Nasıl Başvuru Yapılır ?
Devlet destekli öğrenim kredisi nedir ve nasıl alınır sorusunun cevabı ise lisans, ön lisans ya da iki yıllık okullardan mezun olup dikey geçiş sınavı ile dört yıllığa tamamlamak isteyen öğrencilere verilen, onların sosyal ve kültürel etkinlikleri için geri ödeme şartı olan paradır.
Öğrenciler normal eğitim süreleri boyunca her ay devletin belirlediği tutarda yatan parayı TC kimlik numaralarının son hanesine göre çekebilirler. E devlet üzerinden her yıl başvuru yapılır ve hem öğrenim kredisi hem de burs alamazlar. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri de öğrenim kredisi başvurusu yapabilirler.
Yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmayan ve öğrenim kredisi alan tüm öğrenciler eğitim öğretim hayatı bittikten iki yıl sonra öğrenim kredilerini faizleri ile beraber aylık taksitler ile ödemeye başlarlar.
Öğrenim Kredisi Almak İçin Neler Gerekli ?
İlk olarak yapacağınız işlem, kurumun internet sitesine girmek kyk.gsb.gov.tr adresinden başvuru yapmalısınız. Öncelik belgeniz varsa bu adresten ibraz edilmeli.
Öğrencilerin belgeleri ile beyanları arasında farklılıklar varsa belgeleri baz alınarak kredi verme işlemi başlatılır. Her başvuran öğrenciye kredi ya da burs çıkma zorunluluğu yoktur.
Başvuru yapan öğrenci kyk.gsb.gov.tr adresinden sonuçlara ulaşabilir. adınıza düzenlenmiş kartlarınızı ziraat bankasından alabilirsiniz. Kurumdan daha önce kredi almış olan öğrenciler eğer yüksek lisans yapmayacaklarsa öğrenim kredisi başvuruları reddedilecektir.
Öğrenim Kredisi Alıp Sigortalı Bir İşte Çalışabilir Miyim ?
01.10.2017 tarihinden itibaren bu kanun yürürlükten kaldırıldı. Öğrenciler öğrenim kredisi alıyorken sigortalı bir işe giren öğrencinin öğrenim kredisi kesilmez. Aldığı maaş ne olursa olsun.