ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
33,8935
EURO
37,6010
ALTIN
2.814,30
BIST
9.685,49

Saf Altın Nedir?

Saf Altın Nedir?
01.01.2024
23
A+
A-

En basit tanımıyla saf altın nedir? Merak edilen sorulardan birisidir. Saf altın, en temel tanımıyla saf bir metal altındır. Saf altının saflığının %99,9 ya da daha yüksek değerde olduğunu ifade eder.

Sembolü “Au” ve atom numarası 79 olarak bilinen bir kimyasal elementtir. Diğer metaller ile karışmamıştır ve doğada saf halde bulunur. Saflık derecesi ve kullanılan durumlara göre farklı altın türleriyle karıştırılmaktan kaçınılması gerekir.

Saf Altın Özellikleri Nelerdir?

Saf altının diğer elementlerde olduğu gibi belli başlı önemli özellikleri vardır. Bu özellikleri bilindiği taktirde saf altını bilmeniz daha da kolaylaşır. Saf altın sararmaz ve paslanmaz. Çünkü diğer metallerle paslanmaya veya oksitlenme eğiliminde değildir. Bu özelliği ile beraber uzun sürede değerini korur.

Saf altın oldukça yumuşaktır. Diğer metaller ile karıştırılmadığı sürece yumuşak yapısını korur. Bu sebeple geleneksel altın işçiliği ve takı işlerinde idealdir. Bu alanlarda çok fazla kullanılır.

Saf altın mükemmel iletkendir. Isıyı ve elektriği iyi derecede ileten bir metaldir. Böyle olduğu için elektronik endüstrisinde popüler hale gelmeyi başarır. Saf altın, doğal olarak parlak ve göz alıcı bir görüntüye sahiptir. Bu sebeple çeşitli takılar ve süslemelerde kullanılır. Özellikle kadınların sevdiği takılarda çok fazla kullanılır. Parlaklığını uzun süre korur.

Saf Altın Nedir?
Saf Altın Nedir?

Saf Altın Kullanım Alanları

Saf altın beğenilen ve kullanılan bir metaldir. Bu sebeple kullanım alanı çok çeşitlidir.

Saf altının kullanım alanları aşağıdaki gibi sıralanmıştır;

  • Finans ve Yatırım Alanı: Saf altın yatırım konusunda kullanılan oldukça kıymetli metaller arasında yerini alır. Altın çubuklar, mücevherler ve sikke gibi fiziksel formda ya da altın vadeli işlem sözleşmelerinde kullanılır. ETF gibi finansal ürünlerde yatırımcılara sunulabilir.
  • Süs ve Takı Eşyaları: Saf altın, kadın ve erkeklerin kullandığı takı malzemelerinde kullanılan popüler bir malzemedir. Farklı karatlar ipe (altın içeriği) takılar üretilir. Fakat saf altın takılar popüler, değerli ve parlak olanlarıdır. Böyle olduğu içinde takı malzemelerinde rağbet görenler arasındadır.
  • Hazine ve Merkez Bankaları: Ülkelerin merkez bankalarında altın rezervleri bulunur. Saf altın ulusal rezervlerin parçasını oluşturan değerli bir metaldir. Para birimini koruma da önemlidir. Ekonomik istikrar içinde koruma amacı taşır.
  • Sanayi: Saf altın elektronik endüstrisinde kullanılır. Özellikle elektriksel bağlantıların kurulmasında önemlidir. Bu alan dışında tıp ve diş alanında da yararlanılan hassas aletlerin yapımında tercih edilir.

Saf altının genel anlamda kullanım alanları yukarıdaki gibidir. Geniş alanlarda kullanılması saf altın metalinin ne kadar önemli olduğunu gösterir.

Saf Altının Değeri Nedir?

Saf altının değeri bazı olaylar ile dalgalanabilir. Piyasa koşulları, uluslararası ekonomik durum, jeopolitik olay, arz ve talep faktörlerine göre değişkenlik gösterir. Altının tarihine inildiği zaman ekonomik belirsizlik zamanlar da güven limanı olarak geçer. Bu sebeple altının değeri dünyada politik ve ekonomik olaylardan kolaylıkla etkilenebilir. Saf altın fiyatlarına bakıldığında uluslararası altın borsasında belirlenir ve günlük güncellenir.

Altın, değerli metaller ve döviz kurları ile karşılaştırıldığı zaman bazı yatırımcılar için farklı stratejik seçenekleri insanlara karşı sunar. Saf altın değerini geçmişten bugüne kadar koruyan nadide bir element olarak geçer. Geleneksel takı yapımında da tercih edilen ve insanlar tarafından da rağbet gören bir metaldir.

Çeşitli takı malzemelerinde kullanılabilir ve takılır. Finansal yatırım konusunda da çok geniş kullanım alanına sahiptir. Yatırımcılar da bu konuda gereken önemi gösterir. Altın bu zamana kadar değerini koruyan bir metaldir ve önemini yüzyıllarca sürdürmeye devam edecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.