Ciro Nedir ?
Ciro Nedir?
Ticari bir terim olan ciro, en geniş anlamı ile işletmenin tüm faaliyetlerinden elde ettiği hasılat anlamına gelir.
Firmaların finansal performanslarının ölçümünde kullanılır ve günlük, aylık, haftalık ya da yıllık olarak hesaplanır. İşletmenin brüt geliri yani net olmayan kar oranı anlamına gelen cironun başka bir anlamı da vardır.
Bir kişinin senetten doğan haklarını bir başkasına devrederken, senedin arkasını imzalayarak yaptığı yazı işlemidir. Kısacası yazılı ve kıymetli evrakın mülkiyet değiştirmesi, devir işlemleri ya da temel kazanç hesabı anlamına gelir.
Ciro Nasıl ve Neden Hesaplanır?
- Safi Hasılat Yöntemi: En güvenilir yöntemdir. İade, ıskonto ve indirimler düşüldükten sonra yurt içi ve yurt dışı gelir hesaplamalarıdır.
- Gayri Safi Hasılat Yöntemi: Şirket hasılatından indirim, ıskonto ve iadeler düşülmeden önceki brüt satış oranıdır.
Şirketin maliyet-masraf ve kazanç ilişkisini ortaya çıkartmak amacı ile ciro hesaplanır. Kısacası karlılık oranı tespitinde önemli bir jargondur.
Cirosu yüksek bir şirkette, maliyet ve masraf ta yüksekse kar oranı düşüktür, ya da tam tersi cirosu düşükse- maliyet ve masrafı da düşükse karlılık oranı yüksek olabilir. İşte bu nedenle ciro hesabı, bir şirketin finansal geleceğini tayin etmede çok önemli bir etkendir.
Ciro nedir ve nasıl hesaplanır sorularıma en kısa alakalı cevabı bıraktığınız için teşekkür ederim. Özellikle döviz ve muhasebe kategorisinde ciro nedir diye aratanlar için kısa ve öz bir yazı olmuş.
Ciro nedir sorusunun en iyi cevabı bu sitede sanırım teşekkürler.