ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
33,9499
EURO
37,6286
ALTIN
2.809,65
BIST
9.685,49

Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?

Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
12.01.2024
9
A+
A-

Mail order son zamanlarda duyduğumuz bir kavramdır. Adından söz ettirmeyi başaran mail order nedir? nasıl yapılır? sorusunun cevabını sizler için paylaştık. Mail order kredi kartıyla alışveriş yapma çeşitlerinden birisidir. Klasik olan kredi kartı kullanılmasından farklı olarak, kredi kartının üzerinde yer alan kart numarası ve güvenlik kodunun tuşlanması yoluyla gerçekleşir.

Kredi kartı bilgileri ile pos cihazına sunularak hemen mail order işlemi yapılabilir. Süreç klasik kredi kartı kullanımında olduğu gibi devam eder. Normalde pos cihazı iki tane slip verir. Bu sliplerden bir tanesi kredi kartı sahibi, ikincisi ise işletme içindir. Fakat mail order ile yapılan alışverişler için cihazdan bir tane slip çıkar.

Mail Order Nedir?

Mail order, son zamanlarda tercih edilen bir ödeme yöntemidir. Kredi kartının kullanılmasıyla beraber pos cihazıyla ödeme alınmadığı zaman başvurulur. Müşteri fiziksel olacak şekilde işletmede bulunuyorsa, genelde kredi kartıyla yapılabilecek yöntemler başarılı olunmadığı zaman mail order yöntemine başvurulur.

Bunların hepsi kredi kartının manyetiğindeki problemlerdir. Pos cihazından kaynaklı arızalar, elektrik kesintisi ve internet bağlantısı problemleri gibi sorunlar olabilir. Mail order yönteminin tek bir artısı işletme içerisinde yaşanan sorunlara alternatif oluşturmak değildir.

Kredi kartı ve pos cihazının aynı ortamda bulunmadığı durumlarda ödeme almaktır. Kredi kartını evde veya iş yerinde unutan müşteriler işletmede mail order ödeme yöntemiyle alışverişlerini tamamlayabilirler. Bu yöntemi kullanırken kullanılacak olan kartın işleme açık olmasıdır. Kredi kartları; internet bankacılığı, banka müşteri hizmetleri veya mobil bankacılık üzerinden kolayca açtırılabilir.

Farklı sebeplerden kaynaklı kartlarını bu yöntem için kullanmak istemeyen kişiler ise yine aynı yöntemler ile kapatma işlemini gerçekleştirebilirler. Mail order limiti için, bu yöntem ile yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi gerekenler vardır.

Limit, kredi kartının kendi limitiyle doğru orantılıdır. Net anlatmak gerekirse mail order içinde ayrı bir limit oluşturulmaya gerek yoktur. Kişinin kredi kartı limitinin yeterli olduğu zaman mail order ile alışveriş yapabilir. Bu yöntemler ile tek çekim ve taksitli alışveriş rahatlıkla yapılabilir.

Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?
Mail Order Nedir? Nasıl Yapılır?

Mail Order Nasıl Yapılır?

Kredi kartınız için bir mail order açmak oldukça basit bir işlemdir. Bunun için kartınıza ait olan banka şubesine gidebilir, masaüstü ya da mobil bankacılıktan faydalanabilirsiniz. Mail order kolaylıkla uygulanabilir. Bunun için iki farklı yönteme başvurulur. İlki fiziksel olan pos cihazı üzerinden yapılmasıdır.

Diğer yöntem ise ödemeyi gerçekleştirecek olan kişiye mail order formu yollanmasıdır. Bu sayede istenen bilgiler sağlanır. Pos cihazıyla yapılan ödemelerde gerekli olan kart bilgileri cihaza manuel şekilde girilir. Cihaz üzerindeki yer alan tuşlar ile ödemenin yapılacağı kartın numarası, CVV kodu ve son kullanma tarihi girilir.

Ardından pos cihazında sunulan yönlendirmeler tek tek takip edilir. Bu yöntem aracılığıyla genellikle ödeme yapacak kişi ve işletmede bulunur. Fakat bir sebepten dolayı kredi kartıyla işlem yapmak mümkün olmaz. Bir problem sebebiyle kredi kartının çalışmadığı durumlarda mail order ödeme tercih edilir.

İkinci yöntem ise işletme, ödeme yapacak kişiye mail order formunu göndermesidir. Form üzerinde kart bilgileri, kişisel bilgiler ve ödemenin tutarı gibi bazı bilgiler yer alır. Bunların hepsi ödemeyi yapacak kişi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulur. Hemen ödemeyi yapacak kişi imzasını atar ve ödeme alan işletme kaşe ekler.

Formu tamamlanan kişi bazı zamanlarda güvenlik önlemi almak için ödemeyi yapanın nüfus cüzdan fotokopisini de ekleyebilir. Bu yöntemde işletmeden fiziksel bir uzaklıkta olan müşterilerden mail order ödeme işlemleri için kullanılır. Formu doldurmak için telefon ya da fax tercih edilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.