ref: refs/heads/v3.0
bankalardövizbireysel emeklilikhgsbonus puanmtv zam oranlarıkıdem tazminatı
DOLAR
34,0419
EURO
37,9481
ALTIN
2.817,58
BIST
9.749,27

14 Ayar Altın Nedir? Özellikleri Ve Kullanım Alanları

14 Ayar Altın Nedir? Özellikleri Ve Kullanım Alanları
20.01.2024
3
A+
A-

Altın takı ve yatırım aracı olarak tercih edilen bir madendir. Dayanıklı olması ve kolay işlenmesi ile beraber takı sektöründe kullanılır. Havadan ve sudan etkilenmez bu sebeple kararma gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. 14 ayar altın doğru kullanıldığı zaman görünüşünü ilk günkü gibi korur. Bu kadar tercih edilen 14 ayar altın nedir? Özellikleri ve kullanım alanları konusunu sizler için derledik.

14 Ayar Altın Nedir?

14 ayar altın, metal alaşımı altının saflık oranını belirtir. 24 ayar saf altın şeklinde kabul edilir. 14 ayar altın, ağırlığın 24’te 14’ünü saf altından oluştuğunu anlatır ve geri kalan kısmın farklı metaller ile alaşımlı olduğunu gösterir. Bu alaşım genellikle bakır, gümüş veya çinko gibi metaller ile karıştırılarak elde edilir.

Altın madeninin diğer metallerle beraber karıştırılması, sertliğini ve dayanıklılığını arttırır. Aynı şekilde altının rengini de değiştirir. 14 ayar altın rengi, diğer alaşım metallerine bağlı olarak beyaz, sarı veya pembe tonlarda olabilir. 14 ayar altın takıda tercih edilir ve uygun fiyatlı seçenek olarak kişilerin karşısına çıkar. Daha saf altın türleri ile kıyaslandığında daha dayanıklı olabilir. Fakat daha az değerli olarakta düşünülür.

14 Ayar Altın Nedir? Özellikleri Ve Kullanım Alanları
14 Ayar Altın Nedir? Özellikleri Ve Kullanım Alanları

14 Ayar Altın Özellikleri

14 ayar altının özellikleri vardır. Bu özellikler dahilinde 14 ayar altın tercih edilir.

Bu özellikler aşağıdaki gibidir;

  • Renk: 14 ayar altın rengi değişiklik gösterir. Çünkü altın ve diğer alaşım metalleri bu noktada önemlidir. Genelde sarı, pembe veya beyaz tonlarında karşımıza çıkar. Sarı altın, gümüş ya da bakır ile karıştırılarak elde edilir. Beyaz altın ise gümüş ve paladyum metallerinin kullanılmasıyla üretilir. Pembe altında bakır ile karıştırılarak renk oluşturulur.
  • Saflık Oranı: 14 ayar altında ağırlığın 24’te 14’ünü saf altın oluşturur ve geri kalan kısımda farklı metal alaşımlarıyla karıştırılır. Bu sebeple, %58.3 saf altın bulundurur.
  • Dayanıklılık: 14 ayar altın oldukça dayanıklıdır. Diğer metaller ile karıştırıldığından dolayı daha serttir. Bu durumda takıların daha sağlam olmasını sağlar. 14 ayar altını uzun süre kullanmak mümkün hale gelir.
  • Maliyet: 14 ayar altın, düşük saflık seviyesinde olduğu için uygun fiyatlı bir seçenektir. Saf altın takılara göre daha ekonomiktir. Bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda daha uygun maliyetlidir.
  • Piyasa Değeri: Altın fiyatları, saf altın yani 24 ayar üzerinden ayarlanır. 14 ayar altın, saf altına göre daha düşük piyasa değerine sahiptir. Fakat takılar genelde gramajlarına bağlı olarak değerlendirildiği için takının kendisine özgü değeri bulunur. Aynı zamanda takının tasarımına göre de fiyat değişiklikleri olur.

14 ayar altın özellikleri yukarıda belirtildiği gibidir. Maliyeti, renk seçenekleri ve dayanıklılığı ile beraber takıda tercih edilen altın türüdür. Altının özellikleri ve maliyeti piyasa koşulları ve bölgeye bağlı olarak farklılık gösterir.

14 Ayar Altının Kullanım Alanları

14 ayar altın çok farklı kullanım alanına sahiptir. İlk kullanım alanı takılardır. 14 ayar altın, takıda kullanılan bir malzemedir. Kolye, küpe, yüzük ve bilezikler için 14 ayar altına başvurulur.

Farklı renk ve dayanıklılığı konusunda en çok tercih edilen seçenektir. Nişan yüzükleri içinde popüler seçenek olarak kişilerin karşısına çıkar. Kişisel zevklere uygun yüzükler tasarlanır. Mücevherat sektöründe 14 ayar altın kullanılır. Pırlantalar, renkli taşlar ve değerli taşlarla birleştirilir. Bu sebeple şık bir görünüm sunar.

Bronş, kolye ve küpede kullanılır. 14 ayar altın saat yapımında kullanılır. Saat kayışları başta olmak üzere çeşitli parçalarda tercih edilir. Saate değerli görünüm katar. 14 ayar altın için el sanatlarında kullanılır. El sanatları ve dekoratif ürünlerde tercih edilebilir. Süs eşyaları, objeler, heykeller ve hatıra parçaları olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.