Temel Bankacılık İşlemleri Nedir?
Temel bankacılık işlemleri nedir? Sorusu sorulduğunda aklımıza bankaların mevduat hesabı açan, çeşitli kredi işlemleri kullanma amacı sağlayan kuruluşlardır. Bankaların amacı gerçek kişiler, tüzel kişiler, işletmeler ve kurumlar için kredi gibi para akışını sağlamak için kullanılır. Kısaca ” banka ” kelimesini tanımlamak istersek kullanacağımız tanım bu olurdu. “Faiz ile para alıp veren kuruluşlar” olarak tanımlayabiliriz.
Günümüzde para ile ilgili konuların çoğu bankalarda halledilir. Çünkü en basit örnek maaşlarımızı bile bankalar üzerinden elimize geçer. Nakit para ihtiyacı zorluğu çektiğimizde hemen bankaya başvururuz. Bankalar günümüzün parasal giderini sağlayan kuruluşlardır. Ülke ekonomisinde bankalar milli gelir ve kişi başına düşen gelir de büyük etkisi bulunur.
Temel Bankacılık İşlemlerinde Banka Nedir?
Bankalar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na bağlıdır. Kısaca (BDDK) olarak adlandırılır. Bu kuruluşun düzenlediği kanunlara uygunluğu sonucunda banka açılmasına izin verilir. Bu kuruluşun bankaları denetleme ve düzenleme yetkisi bulunur.
Bankaların asıl işlemleri ekonomik ve finansal faaliyetlerin bulunduğu para akışı, kredi, iskonto, kambiyo gibi işlemlerin yapıldığı ve değerli eşyaların alım satım ve saklanmasını gerçekleştiren yerlerdir. Ayrıca bankalar sadece bireysel değil, ticari ve devlet kurumlarının işlemlerini de gerçekleştirir. Bu işlemleri yapan kurumlara banka denir.
Temel Bankacılık İşlemlerinde Bankaların Görevi Nelerdir?
Bankaların sıraladığımızda birçok görevi bulunur. Kısaca bankaları tanımlamak istesek tasarruf yapmak isteyen kişilerin paralarını mevduat hesabı açarak bankaya yatırmasıdır. Bu mevduat hesaplarının banka para akışını sağlamak için kredi olarak dağıtır. Böylelikle parası olan kişinin parası artar. Parası olmayan kişi banka sayesinde para sahibi olur.
Bankaların görevlerini sıralayalım;
- Kredi akışı sağlama,
- Aracılık,
- Kişilerin ve kurumların maddi varlıklarını kullanımını sağlama,
- Kaynak kullanımını arttırma,
- Kısa süreli fonları, uzun süreli fonlar haline getirme,
- Para saklama ve faiz işlemleri
- Banka parası yatırma,
- Ulusal ve uluslararası ticareti geliştirme,
- Para politikasını arttırma,
- Gelir ve servet dağılımında etkisi olmak,
Bu görevlere baktığımızda bankaların ekonomi içerisinde önemli bir yeri olduğunu anlayabiliriz.
Temel Bankacılık İşlemleri Yapılan İşlemler
Bankalar kendi içinde türlere ayrılır. Ticari bankalar, yatırım bankaları, kalkınma bankaları, özel amaçlı kurulmuş bankalar, uluslararası bankalar ve kıyı bankalar bir de bankaların en büyüğü ve önemlisi olan merkez bankası olarak sıralanır.
Bankacılık sisteminin kendi bilgisayar sistemi bulunur. Bu sayede işlemler daha hızlı ve kolay yapılır. Banka da işlem yapabilmek için bankanın müşterisi olmanız gerekir. Müşterisi olduğunuz banka da para aktarımı, kart işlemleri, kredi işlemleri, vadeli ya da vadesiz mevduat işlemleri, gayri nakdi değerler, yatırım işlemleri, kasa özelliği gibi işlemleri bankalarda yapabilirsiniz.
Temel Bankacılık İşlemlerinde Nasıl Yapılır?
Bankalarda en temel kullanılan işlemleri bir önceki başlığımız da açıkladık.
Bu temel işlemleri detaylı bir şekilde açıklayalım.
- Bu işlemlerin içerisinde en çok kullanılan işlem para aktarma işlemidir. Para aktarımı EFT, havale ve virman olarak tanımlanır. EFT, para alışverişinin farklı bankalar arasında gerçekleşmesine denir. Havale ise aynı bankalar arasında yapılan para transferi işlemidir.
- Para saklama ve kasa özelliği sayesinde birikim yapmak isteyen kişinin paralarını güvenle saklamak için bankanın bu hizmetini kullanabilir. Bunun yanında hesabınızda bulunan parayı mevduat hesabı üzerinden yatırarak banka sizin paranızı kullanma karşılığı olarak paranızın üstüne faiz olarak ücret öder.
- Kredi işlemleri en çok kullanılan işlemlerden biridir. Özellikle bizim ülkede çok talep görür. Kredi işlemlerine uygunluğunuzu belgeledikten sonra bankanın kredi işlemlerinden faydalanılabilir.
- Kart işlemlerinde banka kendine ait müşteriye kart verir. Bu kart ile para yatırma, çekme, alışveriş gibi işlemler yapılır. Bir de kredi kartı bulunur. Bu kartla banka size belli bir limit vererek bu limiti aşmadan ve geri ödemek şartıyla kullanılır.
- Gayri nakdi değerler, özel kağıtlar olarak tanımlanır. Para niteliği taşır ve bu çek, bono gibi kağıtlar ticari alanda ya da kuruluşlar tarafından kullanılır. Temel bankacılık işlemlerinde kullanılan işlemler bu şekildedir.